Нутрігенетика. ДНК-тести

А ви коли-небудь чули про нутрігенетику? Нутрігенетика – це наука, в якій перетинається генетика та дієтологія. Простіше кажучи, ця наука може дати відповіді на такі одвічні питання: «Яка їжа корисна для організму?», «Що потрібно їсти і в яких кількостях?».

Як ДНК може бути пов’язана з дієтологією?

Все доволі просто: уявіть собі, що ДНК – це книга, де замість речень ланцюжки генів. Ця книга містить абсолютно всю інформацію про наш організм, зокрема про всі ферменти, рецептори, білки-транспортери, які беруть участь у травленні.

Нутрігенетика на практиці – наука про наше здоров’я

Людина – це комбінація генів і від їх варіантів повністю залежить її здоров’я. Візьмемо для прикладу білок. В генному коді закладений процес його формування та засвоєння. Залежно від комбінації генів молекули білка можуть принести користь або зашкодити організму.
Тепер поєднаємо білок та вітамін D. Ген GC – транспортер вітаміну D, має кілька мутацій. Найбільш значимою є rs7041. Ваш вид мутації (генотип) визначається на основі тих генів, які ви успадкували від батьків. Існує 3 види генотипу:
1. СС генотип – «найкращий» варіант, за якого білок виконує покладені на нього функції: зв’язується із вітаміном D і транспортує його до кишечнику.
2. СТ – генотип «середній» варіант, при якому білок значно гірше взаємодіє з вітаміном D.
3. ТТ – генотип «найгірший» варіант, коли у людини, в більшості випадків, спостерігається нестача вітаміну D.
Тепер коротко розглянемо важливість вітаміну D. Цей вітамін приймає участь в процесі мінералізації кісткової тканини та засвоєнні кальцію, що, в свою чергу, впливає на міцність кісток і ризик розвитку остеопорозу у майбутньому.

Нестачу вітаміну D можна відновити, вживаючи в їжу гриби та рибу, або засмагаючи, адже вітамін виробляється в організмі під впливом ультрафіолетових променів. Однак, риба та гриби не є надто популярними в раціонів українців, а по-справжньому засмагати можна лише 2-3 літні місяці в рік. У такій ситуації на поміч приходить нутрігенетика. На практиці нутрігенетика, знаючи варіант потрібного гену, допомагає підібрати відповідні продукти, які будуть покривати норму. Наприклад, вітаміну D достатньо в печінці тріски, коропі, скумбрії,лососі, горбуші, морському окуні, форелі, курячих яйцях.
В нашому організмі 23 тисячі генів. Сотні з них відповідають за засвоєння вітамінів та мікронутрієнтів. Саме тому нутрігенетика – це ґрунтовна наука. Нижче для прикладу наведені деякі гени та їх функції.

таблиця

Основне завдання нутрігенетики – це попередження хвороб.

Адже, знаючи всі свої «погані» комбінації генів, ви зможете перекрити нестачу. Це така собі ДНК-дієта.

Медичний центр «Ехокор» започатковує у себе новий напрямок – нутрігенетику.

В рамках цього напрямку  буде допомагати вам вирішувати проблеми зі здоров’ям на генетичному рівні. І першим вашим кроком до цього має стати тест ДНК. Ця процедура не травматична, абсолютно безболісна, не потребує забору крові. Вона підходить навіть дітям, адже для проведення потрібен лише зразок ротового (букального) епітелію.
Здавши ДНК тест, ви отримаєте аналіз 6 генів на вітаміни та мікроелементи. На основі аналізу ми зможемо дати вам рекомендації щодо раціону. А вже згодом можна буде пройти тест на 40 генів, де ви дізнаєтесь про схильність на целіакію, лактозну непереносимість та «погані» і «хороші» жири.

Ми віримо, що в майбутньому за допомогою нутрігенетики та профілактики можна уникнути багатьох хвороб.

Будьте здорові!